close

今天收到來自瑞典南部林雪坪旁邊的一個小城鎮,朋友Marten為我們寫的家鄉文,

Marten是一位非常實事求是的青年,所以他的文章資訊量非常大,請小心閱讀XD

Marten 明天會來台灣玩喔~ 我們要帶他去最有趣的地方玩~

 

marten pic.jpg

 

Min hemstad, Åtvidaberg.

Jag kommer från en liten ort i södra Sverige som heter Åtvidaberg. Idag är det inte en stor eller betydelsefull ort, inte ens med svenska mått mätt är det en stad och i Taiwan vore det på sin höjd ett bostadsområde, men den har en lång och intressant historia.

我在瑞典南部一個叫做歐特維達貝格的小小城鎮長大的,他不是一個大的或是重要的城鎮,在瑞典只能算是城鎮,至於在台灣應該只能算是台北市的一個街區吧。
不過他卻有淵遠流長而且相當有趣的歷史...

(活動中心)

 folkets hus.jpg

 

(市政廳)

 

kommunalhuset.jpg

 

(街景,一些老房子,裡面住著一些傳統工藝家、畫家、攝影師)

  verksgatan.jpg 

 

Sin första storhetstid upplevde Åtvidaberg under medeltiden. I början av 1100-talet hittade man koppar och ganska snart växte en omfattande gruvnäring fram och Åtvidaberg med sina två tusen invånare blev centrum för näringen i hela landet, innan det ens fanns ett land. Under de följande sex hundra åren fortsatte man att bryta kopparmalm och när gruvbrytningen upphörde i slutet av 1800-talet lämnade den efter sig ett stort antal hål, det största över 400 meter djupt och andra spår i naturen som fortfarande kan beskådas så som slagghögar och länets första järnväg.

歐特維達貝格第一次黃金時代發生在中古時代,十二世紀初人們在這裡發現礦產,就在這裡建立了採礦工業,當時這裡有2000居民,搖身一變成了瑞典的礦業重鎮。礦業在這片土地上留下了許多的痕跡,在700年後的十九世紀初,礦石業停止運作了,但它遺留下來的那些:超過400公尺深的大洞們、碎石山、還有拜礦業所賜的村子裡的第一條鐵路,形成了現在我們所看到的地貌。

(Åtvidaberg的老教堂,建於西元1500年左右)

gamla kyrkan.jpg

 

Det såg länge ut som det vore slutet för orten, men på 1940-talet växte en ny storindustri fram i form av Facit AB som tillverkade mekaniska räknare och kassaregister. På toppen av sin storhet sålde Facits räknare i 140 länder och bolaget hade 14 000 anställda, men under slutet av 1960-talet missade Facit det som gjort Taiwan framgångsrikt, elektroniken. Under ett fåtal år gick Facit från ett storföretag till ingenting.

不過這個小鎮還沒有走到盡頭,1940年代生產工程計算機和收銀機的Facit AB崛起,最火紅的時候計算機遍及140個國家,雇員達14000人,不過20年之後就被台灣取代,真正走向盡頭了...

 

(Facit往昔的工廠與辦公室,現在改建成高中了)

facetten.jpg

Facits framgång lade också grunden för ortens stora stolthet, fotbollslaget Åtvidabergs FF. Med hjälp av sponsring från Facit blev laget i slutet av 1960-talet Sveriges första professionella fotbollslag och rönte stora framgångar med bl.a. ett par svenska mästerskapsguld och silver i Champions League. I och med att Facit dog gick det också utför med fotbollen men förra året placerade ÅFF återigen orten på Sverigekartan när man tog sig upp i högsta divisionen igen. Bruksandan och gemenskapen var åter på topp!

雖然Facit沉寂了,不過卻留下不少"遺產"給這個小鎮,他贊助了一支足球隊Åtvidabergs FF,是瑞典第一支專業足球隊,並且贏得很多比賽,在歐洲聯賽拿過銀牌喔!!雖然說這個榮耀並沒有維持太久,出錢的老大哥Facit不支倒地了之後,受他供養的足球隊當然也就一同陷入困境了,不過就在去年,這支隊伍又重返歐洲足球大舞台,引起足球迷的注意,讓這個城市再度活耀於人們心中!!

(Åtvidabergs FF立名的足球場)

kopparvallen.jpg

 

 

arrow
arrow
    全站熱搜

    北歐小品 發表在 痞客邦 留言(2) 人氣()